Group 2000

Interview met Richard Coppens

Group 2000 is een organisatie die volop in beweging is. Op allerlei vlakken maakt de organisatie grote stappen. Van de organisatiestrategie naar nieuwe medewerkers tot een verbouwing van het pand waarin de organisatie al 30 jaar gehuisvest is. Terwijl de laatste loodjes worden gelegd aan de rigoureuze herinrichting van het kantoor vertelt Richard Coppens, General Director, over de ontwikkeling waarin de organisatie zich bevindt.

Richard Coppens

General Director Group 2000

 Ambitie

“We willen wereldwijd meespelen in het security domein. Een enorm interessant en sterk veranderend speelveld. Enerzijds willen we dit realiseren middels onze in eigen beheer ontwikkelde, unieke oplossingen. Anderzijds leveren we, door wereldwijd slimme partnerships aan te gaan, turnkey en end-to-end projecten op.”

De keuze voor het security domein is de meest recente stap in de strategie van het in 1979 door Almeloër Hans Hulsbergen opgerichte Group 2000. Begonnen als handelshuis is de organisatie doorgegroeid naar een technisch bedrijf dat telecom oplossingen biedt. In eerste instantie waren het de wachtrijmelders voor 06-nummers, gevolgd door Voice Response Units en (weer later) Interactieve Voice Response (IVR).

Halverwege de jaren 90 verplicht de wetgever de telecom operators om onderscheppingsmogelijkheden te bieden voor spraakverkeer (tap regelgeving). Group 2000 springt in deze markt en beleeft haar hoogtijdagen met zo’n 100 werknemers in dienst. De internet zeepbel van rond de eeuwwisseling betekent ook voor Group 2000 een lastige tijd. Rond 2007 wordt besloten om productlijnen te gaan standaardiseren en minder maatwerk te gaan leveren. Dit is een goede keuze gebleken.

Voorop lopen

Intussen biedt Group 2000 werk aan ongeveer 50 medewerkers. De focus ligt op het leveren van applicaties (solutions) en services in het security domein. Gedacht kan worden aan tappen, firewalling, het managen van het mobiele netwerk en alerts bij dreiging. Doelstelling is om voorop te lopen. Coppens: “Onze pay-off is niet voor niets: we are architects in safety and intelligence. We richten ons op innovatie, kwaliteit, transparantie en sustainability. Alle producten worden in eigen beheer ontwikkeld. We zijn er trots op dat we kunnen zeggen dat alle innovatie en toepassingen bij onze klanten afkomstig zijn van de engineers die bij ons in dienst zijn.”

“We beveiligen mensen, gebouwen en de maatschappij”, vervolgt Coppens. “Al zullen mensen niet zo snel iets van onze aanwezigheid merken. Bij gebouwen kun je bijvoorbeeld denken aan alerts of er wordt afgeluisterd. In samenwerking met andere partijen wordt onderzocht waar bepaalde dreiging vandaan komt. De maatschappij tenslotte wordt veiliger doordat data uit diverse openbare systemen wordt gehaald en wordt omgezet in informatie.”

Het tekent Coppens, een zeer ambitieuze professional, dat hij continu nadenkt over ‘what’s next’. Innovatie, creativiteit moeten continu een slinger krijgen. Daarbij wil hij voor de organisatie alle voorwaarden scheppen om succesvol te kunnen zijn. Hij realiseert zich maar al te goed dat hij sterk afhankelijk is van het team dat hij om zich heen heeft verzameld: “Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik wil daarom mensen om me heen hebben die mij vertellen hoe het moet, die komen met oplossingen, op basis van hun eigen expertise.”

Werken voor Group 2000

Als de ontwikkeling van de organisatie de voorziene groei gaat realiseren zal Group 2000 in een krappe markt op zoek moeten naar nieuwe medewerkers. Waarom moet men de keuze maken voor het Almelose bedrijf? “We zijn een goede werkgever als je kijkt naar primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast spreekt de cultuur aan waarin open wordt gecommuniceerd, waarin veel wordt gedeeld, waar mensen de ruimte krijgen en waar innovatie, nieuwe technologie en een interessant domein (security, (big) data) wordt geboden. De organisatie is niet bang om risico’s te nemen en tenslotte zitten we in de mooiste kantooromgeving van Twente.”

Ook heeft Coppens een goed woord over met betrekking tot de samenwerking met Konneqt en haar partner Apres Nous. “Het is een prettige samenwerking. Konneqt is geen ‘CV schuiver’. Ik weet niet hoe ze het doen, waar ze vandaan komen, maar het lukt telkens om aan goede mensen te komen. En het zijn duurzame kandidaten, de kandidaten helpen Group 2000 en zichzelf nog steeds om door te ontwikkelen.

Wil je nog meer weten over Group 2000? Lees dan het bedrijfsprofiel >

Let’s konneqt

  • Bertram
  • Miranda